Івановецька громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звіт про роботу  служби у справах дітей Івановецької сільської ради за 2023 рік

Дата: 20.03.2024 16:23
Кількість переглядів: 87

Фото без опису

Звіт про роботу  служби у справах дітей Івановецької сільської ради за 2023 рік

 

        Впродовж 2023 року  службою у справах дітей Івановецької сільської ради проводилась робота спрямована на реалізацію пріоритетних  завдань :

  • забезпечувати соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • реалізовувати державну політику з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності;
  • формувати громадську думку щодо поліпшення становища дітей, сприяти розвитку сімейних форм виховання дітей;
  • забезпечити дотримання принципів пріоритетності сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • розробляти заходи, спрямовані на поліпшення становища дітей, забезпечення їх прав, свобод і законних інтересів, усувати причини, що породжують негативні явища в дитячому середовищі;
  • своєчасно виявляти сім’ї з дітьми, що перебувають у складних життєвих обставинах, надавати їм всебічну допомогу та створювати умови для повернення дитини до біологічної родини;
  • забезпечувати безперешкодний прийом громадян;
  • забезпечувати об’єктивний, своєчасний та кваліфікований розгляд заяв, пропозицій та скарг громадян.

        З метою забезпечення прав дітей та реалізації права громадян на отримання повної та достовірної інформації про дітей, які можуть бути усиновлені або влаштовані в їхні сім’ї, а також для накопичення, зберігання, обліку, пошуку та використання даних про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, опікунів, піклувальників, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, проводилася відповідна робота в Єдиній інформаційно-аналітичній системі «Діти».

      У 2023 році службою у справах дітей Івановецької сільської ради  опрацьовано 240 документів та підготовлено 254 запити, клопотання, інформації тощо. Спеціалістами служби постійно готується 6 щомісячних звітів, 26 щоквартальних і 38 річних звітів. Проведено 14 засідань комісії з питань захисту прав дитини при виконкомі Івановецької сільської ради, на яких були розглянуті питання, які стосуються визначення місця проживання дітей, надання дозволу органу опіки та піклування Івановецької сільської ради на дарування житлового будинку і земельної ділянки, право користування яким має малолітня/неповнолітня дитина, позбавлення батька/матері батьківських прав. Засідання оформлені протоколами із зазначенням прийнятих рішень. Взято участь у 6 судових засіданнях з цивільних  справ, що стосуються інтересів неповнолітніх. Працівниками служби у справах дітей в межах своїх  повноважень було підготовлено 3 проєкти рішень виконавчого комітету Івановецької сільської ради, а також 4 висновки органу опіки та піклування Івановецької сільської ради, які були належним чином оформлені та подані до Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області.

     Станом на кінець  2023 року на обліку служби у справах дітей Івановецької сільської ради перебуває 14 дітей: 6 дітей-сиріт, 4 дітей, позбавлених батьківського піклування та 4 дитини, які опинилися у складних життєвих обставинах.  Із них за формою влаштування перебувають:

      -   під опікою та піклуванням - 8;

      -   у прийомних сім’ях - 2;

     Надали інформацію відділу освіти, культури, молоді та спорту Івановецької сільської ради про дітей, яким у 2024 році виповнюється 18 років згідно постанови КМУ від 25.05.2005 року №823 «Порядок надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку». Протягом 2023 року 4 статусним дітям нашої громади була виплачена вищевказана одноразова допомога.

      Службою у справах дітей підготовлено 20 наказів: 16 наказів з основної діяльності і 4 накази про  зняття з первинного обліку дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей – сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування (причина – досягнення дітьми повноліття). З метою підвищення кваліфікації та кращого вирішення питань у сфері захисту прав та законних інтересів дітей спеціалісти служби брали участь у нарадах, навчальних семінарах, тренінгах,навчаннях, круглих столах,  організованих Міністерством соціальної політики, службою у справах дітей Закарпатської ОВА, службою у справах дітей Мукачівської РВА, благодійним фондом «Рідні» та ін. Такі заходи допомагають працівникам служби підвищувати свою кваліфікацію у сфері захисту і відстоювання прав та інтересів неповнолітніх.

     З метою захисту житлових та майнових прав 4 дітей взято на квартирний облік. Заведена Книга обліку нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до якої внесені відомості щодо наявного нерухомого майна у  дітей, яке належить їм на праві користування.

      Відповідно до ст. 4 Закону України « Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» спеціалістами служби у  справах дітей здійснено перевірку стану  виховної роботи з дітьми у навчальних закладах Івановецької територіальної громади. Також потрібно відмітити, що випускники навчальних закладів із числа дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування  громади отримують одноразову грошову  допомогу в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів відповідно до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 

      На постійному контролі служби перебуває питання залучення дітей до навчання. Протягом 2023 року надійшло 2 повідомлення із навчальних закладів Івановецької територіальної  громади, щодо тривалих пропусків навчальних занять учнями. З неповнолітніми та їх батьками  проведено профілактично-роз’яснювальну роботу.

      Систематично проводяться обстеження житлово-побутових умов проживання дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. При обстеженні проводиться відповідна превентивна робота, як з батьками щодо недопустимості вживання алкогольних напоїв, так і з дітьми щодо проведення їх дозвілля, шкідливого впливу на організм алкоголю та тютюну. Дорослі попереджаються про притягнення до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків.

      Робота працівників служби спрямована на збереження для дитини її біологічної родини, зменшення кількості дітей, які перебувають поза сімейним оточенням, сприяння створенню умов для виховання відповідального батьківства. Саме тому спеціалістами служби у справах дітей Івановецької сільської ради спільно з старостами старостинських округів та ювенальною превенцією Мукачівського районного управління поліції проводилися рейди «Діти вулиці», «Малюк» та профілактичні бесіди з батьками, які неналежним чином виконують свої батьківські обов’язки. Такі заходи допомагають запобігти бездоглядності, жебракуванню дітей, правопорушенням й іншим негативним проявам серед неповнолітніх Івановецької територіальної громади.

     Покладені на службу обов’язки виконуються в повному обсязі, не допускаючи зривів термінів розгляду звернень та заяв громадян, виконання нормативних документів.

     На сьогодні актуальним залишається питання подальшого розвитку в громаді форм сімейного виховання дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, їх усиновлення, влаштування під опіку, піклування, створення мережі патронатних та прийомних сімей, що розширить можливості забезпечення права кожної дитини на люблячу, безпечну та щасливу родину.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь