Івановецька громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Мукачівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області інформує

Дата: 12.02.2024 13:45
Кількість переглядів: 42

Фото без опису ПРОФІЛАКТИКА ЛІСТЕРІОЗУ

Протягом останніх років лістеріоз привертає все більшу увагу внаслідок зростання випадків захворюваності та навіть летальності. За даними ВООЗ, щорічно у всіх регіонах світу фіксується кілька тисяч нових випадків лістеріозу, підтверджених лабораторно. Один з найбільших спалахів даного захворювання зареєстровано у Данії (травень-серпень 2014 року), де померло 12 осіб в результаті спалаху захворювання, викликаного зараженим м’ясом, з якого готувалися сосиски на м’ясній фабриці.

В Україні у 2023 році було зареєстровано 12 випадків лістеріозу, загальнонаціональний показник захворюваності склав 0,02 на 100 тисяч населення. В той же час, у 2022 році було зареєстровано лише 2 випадки лістеріозу. У 2023 році найбільша кількість випадків була зафіксована у Волинській області (4), показник захворюваності склав 0,4 на 100 тисяч населення. Випадки також реєструвались у Житомирській, Полтавській, Харківській, Запорізькій та Хмельницькій областях.

У зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації, щодо захворюваності на лістеріоз на території окремих регіонів України, необхідно знати основні рекомендації для того, щоб вберегти себе, своїх рідних та близьких від цього захворювання.

Лістеріоз – це інфекційне захворювання, із групи зоонозів, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Список джерел (резервуарів) лістерій – досить великий: це можуть бути домашні і сільськогосподарські тварини (свині, мала та велика рогата худоба, коні, кролі, гризуни рідше коти та собаки), домашня птиця, а також дикі птахи, в тому числі голуби. Крім того лістерії знайдені у лисиць, норок, єнотів, диких копитних, в рибі і морепродуктах та в інших природних осередках.

Фото без описуЛюди хворіють з ознаками ураженням центральної нервової системи, септичними явищами, або у формі безсимптомного носійства: неінвазивна та інвазивна форма. Симптоми лістеріозу включають діарею, лихоманку, головний біль і міалгію (м’язовий біль), септицемію, менінгіт.

До основної групи ризику із захворюваності на лістеріоз належать діти з імунодефіцитними станами, особи похилого віку, пацієнти, які застосовують системні глюкокортикостероїди, цитостатики, імунодепресанти, хворі на цукровий діабет, із проявами ниркової чи серцевої недостатності. Крім того, окремо виділяється професійна група ризику — працівники тваринних ферм, м’ясокомбінатів, птахофабрик. Найнебезпечніший лістеріоз вагітних, оскільки захворювання доволі часто стає причиною невиношування плода, мертвонародження, передчасних пологів, а часом і ранньої неонатальної смерті.

Первинним природнім резервуаром лістерій є ґрунт, з якого вони можуть потрапляти на рослини та у воду. Джерелом зараження сільськогосподарських тварин є корми, зокрема, силос де лістерії здатні розмножуватися. У зовнішньому середовищі стійкі, легко переносять заморожування, розмножуються в ґрунті і воді, на рослинах і в продуктах тваринного походження при температурі від 4-6 ° С, гинуть при температурі 100°С через 5-10 хвилин. Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною.

Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти, воду відкритих водойм, ґрунт, пісок. Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом (через посуд носія чи хворого, в тому числі через дверні ручки, меблі, унітази, яких торкався хворий або носій), тому дуже важливо дотримуватись елементарних правил гігієни, ретельно мити руки.

Профілактика лістеріозу полягає в проведенні належного ветеринарно-санітарних і санітарно-гігієнічних заходів в населених пунктах, в тваринницьких господарствах та підприємствах з переробки продуктів тваринного походження. Протиепідемічні заходи передбачають роздільне зберігання сирих і готових до вживання продуктів, обов’язкову термічну обробку м’ясних і молочних страв.

Фото без описуВажливо всі продукти харчування піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії. При вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, адже лістерії можуть бути на їх поверхні. Також не варто вживати пошкоджені овочі і фрукти (падалиця, тріщини, розломи) – лістерії, якщо вони були, можуть проникнути всередину. Розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів.

Мити овочі і фрукти потрібно відразу, як  ви принесете покупку додому. Особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері.

При приготуванні їжі не розміщуйте сирі і готові продукти  поруч. Не можна різати варені овочі для салату на дошці, де ви тільки що розрізали сире м'ясо. Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику.

Не купуйте продукти на стихійних ринках, де ви не можете бути впевнені в їх якості та належних умовах зберігання, транспортування, приготування.

Дотримуйтесь заходів особистої гігієни, мийте руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць. Мийте руки перед вживанням їжі. Використовуйте воду з перевіреною якістю.

Бережіть своє та здоров’я своїх рідних та близьких!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь