Івановецька громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Нагадування: не паліть траву, сухостій, сміття!

Дата: 07.03.2023 08:18
Кількість переглядів: 115

Не паліть Україну – не будьте загарбниками!  Пам’ятайте про шкоду, яку може завдати вогонь!

Фото без опису

З перших днів весни буквально щодня рятувальники виїжджають на гасіння пожеж, які є наслідком підпалу сухої трави. Попри те, що тільки впродовж минулої весни на Закарпатті були зафіксовані численні смертельні випадки з цієї причини, частина людей отримали опікові травми, попри завдання величезної шкоди садибам, різним об’єктам, краяни продовжують палити сухостій. Але, крім всього, спалювання сухої трави загрожує стабільному електропостачанню, і може спричинити й аварійне вимкнення повітряних ліній електропередач! Саме тому ПрАТ «Закарпаттяобленерго» звертається до краян із проханням не спалювати сухостій!

Попри численні попередження та звертання закарпатці продовжують влаштовувати пожежі, що загрожує життю, здоров’ю, майну та добробуту багатьох. Це значно ускладнює роботу рятувальників, ресурси яких і так обмежені, особливо у час воєнного стану!
 

З огляду на це адміністрація ПрАТ «Закарпаттяобленерго» звертається до краян із нагадуванням: не паліть траву, сухостій, сміття! Категорично заборонено розводити багаття поблизу енергетичних об’єктів, особливо під повітряними лініями електропередач!

Відкритий вогонь на полях, через які проходять високовольтні лінії, здатен спричинити замикання, що може призвести до руйнівних наслідків. Висока температура спалює кисень і розріджує повітря, тому зникає ізоляційний повітряний прошарок між проводом і землею. Під дією неконтрольованого вогню провід лінії електропередачі також може перегрітися й обірватися, створюючи небезпеку ураження електричним струмом тих, хто знаходиться під ним.
 

Небезпечними є і низові пожежі, адже від сухої трави можуть загорітися дерева, які потім падають на лінії електропередач, спричинюючи аварійну ситуацію.
 

ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує: охоронна зона електричних мереж встановлюється уздовж повітряних ліній електропередач – у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони від крайніх проводів за умови невідхиленого положення, на відстань:

 

(для повітряних ліній напругою)

2 метрів - до 1 кВ
10 метрів - до 10 кВ
15 метрів - до 35 кВ
20 метрів - до 110 кВ
25 метрів - до 220 кВ.


Доводимо також до відома громадян, що за спалювання сухої трави та листя передбачений штраф від 3060 до 6120 грн для громадян, від 15300 грн до 21420 грн – для посадових осіб. За ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, доведеться заплатити від 6120 до 12 240 гривень, а для посадових осіб – до 30 600 грн.

Крім того, 3 березня 2022 року ВР України внесла зміни до ККУ, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Тобто, у статті «Диверсія», окрім існуючих злочинів, передбачили навмисні підпали сухостою. Відповідальність за злочини, передбачені цією статтею, караються від 10 років до довічного ув'язнення з конфіскацією майна.

У разі, якщо ви стали свідком пожежі поблизу підстанцій чи ліній електропередач – терміново телефонуйте до рятувальної служби!  

Будьте відповідальними, бережіть своє життя і життя тих, хто поруч!

 

Пресслужба ПрАТ «Закарпаттяобленерго»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь