Івановецька громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рекомендації щодо захисту посівів сільськогосподарських культур у березні 2023 року

Дата: 02.03.2023 10:59
Кількість переглядів: 152

 

ПРОГНОЗ

фітосанітарного стану та рекомендації щодо

захисту посівів сільськогосподарських культур в господарствах

Закарпатської області у березні 2023 року

 

В умовах Закарпатської області розвивається значна кількість шкідливих організмів – шкідників, збудників хвороб, які створюють загрозу сільськогосподарським рослинам, а масове поширення, розвиток їх може призвести до втрат урожаю та погіршення його якості.

Фото без опису

Завершується зимовий період, який характеризувався переважно підвищеним, більшим за норму температурним режимом, відсутністю сталого снігового покриву, часто з випаданням понаднормової кількості опадів, що впливало на перезимівлю шкідливих організмів. Зниження температурного режиму для перезимівлі озимих культур негативного впливу не мали, по-скільки у періоди найбільших похолодань у сільськогосподарських угіддях був наявний сніговий покрив. За таких умов відсоток загибелі зимуючого запасу шкідливих організмів має бути не високим, проте, негативний вплив на їх стан та чисельність мали перепади температурного режиму, відлиги, перезволоження грунту внаслідок випадання великої кількості опадів. Це призвело до зниження чисельності мишоподібних гризунів, імовірно, ґрунтових шкідників.

Мишоподібні гризуни

На початок весняного періоду високої чисельності колоній мишей у області не очікується, проте у разі ранньої теплої та сухої весни, швидкого підсихання ґрунту, може відбуватися активне розмноження та міграція їх у посіви озимих культур, а також у сади та ягідники, багаторічні трави. Навесні необхідний постійний моніторинг чисельності та поширення мишоподібних гризунів, а за потреби – проведення захисних заходів.

Захисні заходи проводять при виявленні 3-5 і більше колоній на гектар. В Україні дозволена до використання значна кількість родентицидів, зокрема: препарати на основі діючої речовини бродіфакум: антимиша принада 2-3 пакетики в нору, капкан принада №1 1,5-2,5кг/га, крисолов принада 10-20г на нору, мишолов,р., багіра 1,5-2,5кг/га, родентицидна принада «Щелкунчик, ПР» 10-25г на 5кв.м, талон RB гранули, воскові брикети 5-20г на відстані 5м, а також препарати для виготовлення принад – бродівіт, бродіфакум, номайс, ромфея; препарати на основі діючої речовини бромадіолон: Рат кіллер супер, принада 5-10кг/га, бромакем, ПР 20-30гр/5м.кв., родентицидна принада «Смерть гризунам» 10-80г/кв.м, родентицидна принада «RED KILLER» 5-7г, 2-3пакети в нору; препарати на основі діючої речовини флокумафен: шторм 0,005% брикети – 0,7-1,5 кг/га. Безпечним для свійських тварин та довкілля є застосування біологічних препаратів бактеронцид, родента Біо, бактоцид по 2-3г зернової принади в нору, раттер 3-5гнору.

Шкідники і хвороби озимих зернових

Протягом зимового періоду перезимівля озимих зернових культур відбувалась задовільно, мінімальна температура на глибині залягання вузла кущіння нижче критичної не опускалась. Зважаючи на це, більшість посівів знаходиться у доброму стані. Погодні умови взимку були загалом сприятливі перезимівлі інфекційного запасу грибкових хвороб на уражених з осені посівах. В осінній період було зафіксовано проявлення септоріозу, гельмінтоспоріозів на ячмені. Із відновленням вегетації та підвищенням температурного режиму спостерігатиметься подальший їх розвиток на відростаючому листі. За умов перезволоження ґрунту можливе ураження рослин кореневими гнилями.

У разі помітного підвищення температур повітря у березні у посівах озимих зернових розвиватимуться також шкідники. Відродження злакових попелиць із зимуючих яєць, а також активізація та відновлення живлення личинок хлібної жужелиці в осередках її поширення можливі у разі встановлення середньодобових температур 8-10˚С.

Тому навесні необхідно звернути увагу на посіви озимих зернових після стерньових попередників, де чисельність личинок хлібної жужелиці може бути високою. При виявленні ознак пошкодження личинками жужелиці: зрідження посівів, змочалені рослини, доцільно провести ґрунтові розкопки для встановлення чисельності шкідника. У осередках високої чисельності личинок (понад 3-4 екз./кв.м) під час весняного кущення посіви обприскують осередково або всуціль альфагардом 100, КЕ 0,15л/га, данадимом мікс, КЕ, 1,0 л/га; енжіо, ефорія 247 КС 0,25-0,4л/га, кіллітопом, КЕ 1,0 л/га, нуредіном Супер, КЕ 1,0 л/га, нурелом Д, КЕ 0,75-1л/га, шаманом,КЕ 1л/га, пірінексом Супер, КЕ 1 л/га, ріфосом, КЕ, 1,0 л/га, іншими дозволеними інсектицидами.

У весняний період важливим заходом є ранньовесняне підживленням азотними добривами, що активізує ріст рослин, підвищує стійкість до шкідливих організмів.

Навесні важливого значення набуває підготовка насіннєвого матеріалу до посіву ярих зернових культур, з обов’язковим протруєнням фунгіцидними протруювачами: антал, барітон Супер, бархан, вайбранс інтеграл, вайбранс тріо, вакса, венцедор, вінцит, вінцит форте, вітавакс, гранавіт, дивіденд стар, іншур перформ, кінто Дуо, ламардор Про, максим Стар, оріус, рекорд, систіва, сценік, інші дозволені у рекомендованих нормах застосування. За потреби при виявленні високої чисельності ґрунтових шкідників за 1-5 днів до сівби доцільне використання інсектицидних протруювачів (гаучо, гаучо плюс, круїзер) або комплексних фунгіцидно-інсектицидних протруювачів: рекорд Квадро, юнта Квадро, селест Топ,  вайбранс Інтеграл, інші.

Шкідники та хвороби багаторічних насаджень

У садах області достатній запас зимуючих стадій шкідників (гусениці плодожерок, листокруток, яйця попелиць, кліщів, медяниць, довгоносики, щитівки, інші), та зимуючий запас інфекції хвороб у опалому листі, уражених пагонах, бруньках, муміфікованих плодах. Зважаючи на сприятливі для перезимівлі погодні умови взимку, вони стануть джерелом для розвитку та поширення під час вегетації поточного року.

У ранньовесняний період із потеплінням у садах шкодитимуть садові довгоносики – яблуневий квіткоїд, букарка, казарка. При досягненні середньодобових температур +6˚С жуки виходять з місць зимівлі і починають живитися бруньками. При середньодобових температурах повітря +8˚С розпочнуть живлення гусениці листокруток – брунькової, плодової, сітчастої. Під час набрякання та розпускання бруньок із зимуючих яєць відроджуватимуться плодові кліщі, попелиці.

У весняний період для зменшення запасу шкідливих організмів важливим є проведення комплексу агротехнічних заходів. Це насамперед обрізка дерев із зняттям та знищенням зимуючих гнізд та яйцекладок шкідників. Важливе значення має видалення гілок, уражених хворобами, муміфікованих плодів. Хімічний захист саду розпочинається під час набрякання бруньок при температурі не нижче +4˚С обробітком із застосуванням препарату-30 В, КЕ,  препарату 30-Д, КЕ у рекомендованих нормах, який доцільно проводити раз в два-три роки для обмеження чисельності плодових кліщів, попелиць, медяниць, щитівок, несправжніх щитівок. Препарат брунька, РР 2л/га застосовують для боротьби з зимуючими стадіями вказаних шкідників, а також хвороб – парші, моніліозу, плямистостей. Сорти, які сильно уражуються паршею, до розпускання бруньок обробляють мідьвмісними препаратами: блу бордо,ВГ 3,75-5,0кг/га, бордо МК, ВП 15-18кг/га. Для зниження зимуючого запасу парші, борошнистої роси, а також проти мохів та лишайників дозволене до використання препарату айрон, ЗП 6-18кг/га.

У виноградниках проводять обрізку із подальшим вивезенням та знищенням обрізаної лози, що значно зменшує зимуючий запас шкідників та хвороб. Проти зимуючих стадій кліщів та інфекції оїдіуму можна застосовувати препарат брунька, РР 2,0л/га, проти мохів та лишайників - айрон, ЗП 15-18кг/га.

 

За матеріалами від ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатської обл.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь