Івановецька громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Поради садівникам

Дата: 01.12.2022 09:00
Кількість переглядів: 162

Поради садівникам

Придбання садивного матеріалу суб’єктами господарювання, як правило, здійснюється з метою його використання для закладення багаторічних насаджень.

Основою успіху в цій справі є садивний матеріал, який має відповідати високій якості та мати легальне походження, оскільки від нього залежить отримання здорових багаторічних насаджень, висока врожайність, належна якість плодово–ягідної продукції, а також найбільш вигідні умови її збуту.

На перший погляд ринок садивного матеріалу урегульований. Так, ст.15 Закону України  «Про насіння і садивний матеріал»  передбачено, що ввести в обіг садивний матеріал можна тільки після його сертифікації. У свою чергу сертифікація можлива за умови, що садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України, який за сортовими або товарними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

Відповідно до ст. 12 ЗУ «Про насіння і садивний матеріал»   право на виробництво садивного матеріалу мають лише суб’єкти господарювання, які включені до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, або Державного реєстру виробників насіння і садивного матеріалу. Порядок його ведення затверджено постановою КМУ від 30.11.2016 р. № 882.

Такі суб’єкти зобов’язані додержуватися майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин, які регламентуються нормами Закону України  «Про охорону прав на сорти рослин». Іншими словами відповідно до діючого законодавства придбати в Україні можна сертифіковані сорти саджанців у зареєстрованих суб’єктів розсадництва.


Фактично на практиці маємо зовсім іншу картину: значний обсяг садивного матеріалу багаторічних плодових і ягідних культур вирощується та поширюється розсадниками, не внесеними до Держреєстру, або приватними підприємцями. Відповідно садивний матеріал не проходить жодних лабораторних досліджень та інших сертифікаційних процедур і у кращому випадку супроводжується лише карантинним сертифікатом, який підтверджує відсутність тільки найбільш небезпечних вірусів і шкідників.

РИЗИКИ ПРИ ПРИДБАННІ САДИВНОГО МАТЕРІАЛУ

Умови та порядок внесення суб’єктів господарювання до Держреєстру визначені ст. 12-2 ЗУ «Про насіння і садивний матеріал» і передбачають, зокрема, наявність у такого суб’єкта кваліфікованого персоналу, належної матеріально-технічної бази та права на використання сорту рослин, щодо якого здійснюється господарська діяльність. Він несе відповідальність за якість та легальність садивного матеріалу.

Придбання садивного матеріалу у суб’єктів, які не включені до Держреєстру тягне за собою ризики придбання неякісних саджанців, виникнення спорів через порушення майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин, а також неможливість легального експорту вирощеної продукції.

Ще одним значним ризиком при придбанні саджанців у незареєстрованих суб’єктів є можлива невідповідність товарній якості садивного матеріалу.

Для уникнення вищенаведених ризиків слід дотримуватись наведених рекомендацій при виборі постачальника:

1. Постачальник садивного матеріалу повинен бути внесений до  Державного реєстру виробників насіння і садивного матеріалу, повинен підтвердити право на поширення сорту рослин, до якого відноситься садивний матеріал. Якщо суб’єкт не включений до Реєстру, він має право здійснювати реалізацію садивного матеріалу лише за умови наявності сертифікатів на садивний матеріал та додержання майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин відповідно до Закону України «Про охорону прав на сорти рослин».

2. Постачальник має надати на садивний матеріал, який він реалізує, оригінали сертифікатів, що засвідчують сортові та товарні якості. Садивний матеріал має супроводжуватись карантинним сертифікатом, який видається державним фітосанітарним інспектором.

3. Маркування садивного матеріалу,  має здійснюватись відповідно до чинних стандартів і містити:
– назву ботанічного таксону;
– сорт;
– номер партії

– категорію;
– генерацію;
– рік та місяць пакування;
– найменування суб’єкта розсадництва.

4. Пакування та умови перевезення садивного матеріалу.

 

Легалізація ринку садивного матеріалу – одне з ключових завдань реалізації держаної політики в сфері насінництва та розсадництва. По всім питанням з організації розсадництва, випадкам реалізації недоброякісної, контрафактної продукції можна звертатися до Відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь