Івановецька громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Підготовка картоплі до посадки

Дата: 02.05.2022 07:51
Кількість переглядів: 1093

Підготовка картоплі до посадки – один із елементів підвищення врожайності

Картопля – одна з основних сільськогосподарських культур, що вирощуються в області. Вона є цінним продуктом харчування, сировиною для промисловості і добрим кормом для худоби. Слід відмітити, що зараз площа посівів картоплі у сільськогосподарських підприємствах дуже незначна, більшість урожаю картоплі вирощується у приватному секторі. А це часто-густо супроводжується дуже низькою віддачею картопляного поля, потенціал культури використовується дуже слабо. Завдання всіх картоплярів області полягає у підвищенні врожайності та покращенні якості вирощеної продукції. У вирішені цих завдань значна роль відводиться боротьбі з шкідниками та хворобами, яка включає комплекс організаційно-господарських, агротехнічних, хімічних, біологічних та інших заходів. 

В першу чергу, при вирощуванні картоплі, необхідно дотримуватися сівозміни (для запобігання нагромадження в ґрунті  збудників різних хвороб та шкідників). Кращими попередниками для картоплі є озимі зернові, зернобобові, ці культури не мають спільних з картоплею хвороб, що значно зменшує нагромадження інфекції в ґрунті. Не менш важливими факторами є внесення збалансованих доз мінеральних та органічних добрив, а також застосування  системи обробітку ґрунту, яка повинна сприяти забезпеченню розпушеності, доброї аерації, достатньої вологості орного шару та знищенню бур’янів, що в свою чергу підвищить стійкість рослин до хвороб та шкідників. 

Джерелом інфекції хвороб, якими уражується картопля під час вегетації, часто є хворі бульби, тому боротьба за врожай повинна розпочатися з підготовки насіннєвого матеріалу, а саме – перебирання картоплі з вибраковуванням уражених і пошкоджених бульб. Добре проявляються ознаки хвороб за попереднього пророщування бульб. 

Фото без опису

 Передпосівна обробка бульб   протруйниками значно полегшує захист картоплі від шкідників (в першу чергу ґрунтових) та хвороб під час вегетації. Протруєння, перш за все захищає картоплю від колорадського жука,  а також від пошкодження ґрунтовими шкідниками (дротяники, личинки хрущів), боротьба з якими під час вегетації значно утруднена. Особливу увагу слід приділити при посадці картоплі після багаторічних трав, де чисельність ґрунтових шкідників може бути високою. Комплексні протруйники захищають картоплю також від хвороб (ризоктоніоз, парша, альтернаріоз). Протруюють бульби за 1-3 дні до садіння або з садінням. Для роздрібного продажу населенню для обробки бульб перед посадкою дозволене використання препаратів: актара, антіжук-Гідро, армада, Ін Сет, корунд, магнум Дуо, матадор Макс, нупрід, табу, тирана, тексіо Велум у рекомендованих нормах, що вказані на упаковках.

При виборі протруйника важливо враховувати строки збирання картоплі. Для ранніх сортів вибирають тільки засоби з періодом захисної дії до 30 днів.

При роботі з пестицидами слід дотримуватись правил техніки безпеки, користуватись засобами індивідуального захисту.

Правильна і своєчасна предпосадкова обробка бульб - запорука отримання раннього і доброго врожаю. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь