Кукурудза - королева українських полів
Кукурудза – це одна з найбільш поширених і високопродуктивних злакових культур універсального призначення. ЇЇ вирощують для продовольчого, кормового та технічного використання.
Оскільки сівба кукурудзи в розпалі, спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області звертають увагу на те, що для досягнення високих врожаїв і якісної продукції необхідно правильно підібрати високоврожайні гібриди. Якість насіння – комплекс фізичних властивостей посівного матеріалу, який характеризує його придатність для використання в сільському господарстві. Якість може бути визначена сортовими та посівними характеристиками. При купівлі насіння та садивного матеріалу, щоб бути впевненим у їхній якості, особливу увагу необхідно звертати на супровідні документи до них. Відповідно до статті 15 Закону України «Про насіння та садивний матеріал» насіння і садивний матеріал вводяться в обіг шляхом реалізації виключно після їх сертифікації. Сертифікати на насіння, сертифікати на садивний матеріал можуть бути видані, якщо: насіння та/або садивний матеріал належить до сорту, щодо якого наявні відомості в Реєстрі сортів рослин України; насіння за сортовими або посівними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва;
садивний матеріал за сортовими або товарними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.
Перевірити чи занесений даний сорт або гібрид до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні можна на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України. Вибираючи сорт, необхідно враховувати для яких природно-кліматичних умов вирощування його рекомендовано. У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні зазначено рекомендовану зону вирощування для кожного сорту.
Згідно статті 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» кожна партія насіння і садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатами, якщо інше не передбачено законодавством:
насіння – сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його посівні якості;
садивний матеріал – сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його товарні якості.
Одним з факторів отримання високих врожаїв є збалансоване живлення: застосування як основних добрив, так і мікродобрив та стимуляторів росту.
Кукурудза потребує значно вищих норм добрив ніж інші зернові культури. Висока потреба рослин в основних добривах виникає в період інтенсивного росту вегетативної маси, так і при формуванні репродуктивних органів.
Сучасні гібриди кукурудзи для створення 1 т зерна і відповідної кількості листостеблової маси потребують18-25 кг азоту, 8-12 фосфору і 16-24 кг калію.
- Азот (N) впливає і на обсяг, і на сировинні характеристики висаджених культур. Він потрібний для швидкого набору зелених мас, так і для зростання доброго плоду. Має важливе значення на різних етапах росту кукурудзи.
- Фосфор (P2O5) важливий при формуванні кореневої системи цієї культури, при утворенні зернівок і періоду цвітіння. Мінус цього елемента стає причиною уповільнення зростання квітки, качана і зупинки розвитку всієї культури.
- Калій (Ka2O) необхідний культурі для ефективного розподілу рідини, проведення обмінних властивостей. Без цього компонента кукурудза може висохнути.
- Рослини кукурудзи потребують також і мікроелементів. В період вегетації вони поглинають до 800 г/га марганцю, 350-400 г/га цинку, 70 г/га бору, 50-60 г/га міді.
- Цинк - бере участь у синтезі хлорофілу та вітамінів В,Р,С, впливає на процеси росту та розвитку, підвищує стійкість до несприятливих умов. Ознакою нестачі цинку є жовті смуги на молодих листках.
- Бор – позитивно впливає на цвітіння та зав’язування качанів, процеси дихання. При нестачі бору спостерігається гальмування росту рослин.
- Мідь – впливає на збільшення вмісту білку та цукру в зерні. Підвищує врожайність, стійкість до ураження хворобами.
Технологія живлення кукурудзи мікродобривами ґрунтується на внесенні мікроелементів у так звані критичні фази розвитку рослин та передпосівній обробці насіння комплексом мікроелементів, що забезпечують рослину стартовим запасом елементів живлення. Найкраще їх застосовувати в два періоди розвитку кукурудзи: 3-5 і 6-9 листків.
Гарних всім врожаїв!