Мукачівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області інформує: ранні овочі
На полицях магазинів та на ринках з’являється все більше свіжих, ранніх овочів. Однак деякі з них, можуть містити в собі невидиму небезпеку – нітрати.
Нітрати – це азотисті сполуки, які застосовуються в якості добрива та у виробництві. Вони дають кращий ріст рослин, але якщо їх вносити неконтрольовано після потрапляння в організм людини, завдадуть йому шкоди. Особливо небезпечні овочі та фрукти вирощені не в сезон. Тому купуючи овочі та фрукти, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження та безпечність. На ринках кожен продавець зобов’язаний мати висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому зазначається рівень нітратів у перевірених овочах та фруктах. У магазинах на кожну партію продукції повинні бути товаротранспортні накладні.
Недобросовісні виробники свідомо перевищують допустимі дози добрив, неправильно їх зберігають, недотримуються прийнятних строків їх внесення, що може зумовити накопичення надмірної кількості добрив в ґрунті, а потім і в продуктах рослинного походження, у результаті чого отримують апетитні на вигляд, але не завжди смачні і часто шкідливі плоди.
Разом з тим, нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів:
- найбільша їхня кількість накопичується поблизу кореня;
- в листі петрушки, кропу, селери, капусти їх менше, ніж у стеблі, качані;
- в шкірці кавуна нітратів більше, ніж у м’якоті;
- незрілі овочі і фрукти містять більше нітратів, ніж спілі;
- в огірках, дині, баклажанах, кабачках кількість нітратів, збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки і в самій шкірці.
Потрапивши в організм нітрати перетворюються на – нітрити, які добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, викликаючи :
- погіршення насичення клітин киснем;
- розлади обміну речовин;
- послабленням імунітету;
- розлади нервової системи;
- зниження засвоєння вітамінів;
- проблеми в шлунково-кишковому тракті, з серцево-судинною та дихальною системою;
- отруєння.
Серед симптомів отруєння, найчастіше зустрічається:
- виражена синюшність шкіри і слизових оболонок;
- різка загальна слабкість, сонливість;
- у дітей – неспокійна поведінка;
- головокружіння, сильні головні болі, потемніння в очах;
- задишка;
- порушення координації рухів;
- зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
- у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан;
- особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.
Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів споживач не зможе, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені. Проте вони небезпечні у надмірних кількостях, тому потрібно стежити за тим, що ви споживаєте і скільки та їх придбали.
Безпечна продукція – це та продукція, яка пройшла відповідний лабораторний контроль на вміст нітратів та дозволена для реалізації в місцях санкціонованої торгівлі.
Саме тому Мукачівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області нагадує:
- купуючи овочі та фрукти, поцікавтеся у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують їх походження та безпечність;
- не купуйте овочеву продукцію та фрукти на стихійних ринках;
- купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення;
- згідно настанов застосовуйте добрива;
- під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру;
- купуйте сезонні овочі та фрукти.
Будьте обачними, не купуйте овочі та фрукти у місцях стихійної торгівлі, де відсутній ветеринарно–санітарний контроль, бережіть здоров’я своє та рідних!