Івановецька громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

День Української Державності - свято гордості та національної єдності

Дата: 15.07.2024 07:57
Кількість переглядів: 42

Фото без описуЦього року Україна втретє відзначає День Української Державності, але вперше саме 15 липня – у зв’язку з переходом Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на Новоюліанський стиль календаря. Ця дата збігається із днем хрещення Київської Русі, днем коли вшановується пам’ять про видатного державотворця, святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого.

У 30-ту річницю Незалежності України, 24 серпня 2021-го, менше ніж за рік до повномасштабного вторгнення росії, президент України Володимир Зеленський започаткував традицію відзначення Дня Української Державності. 

«Ми — молода родина зі славетної династії Київської Русі - України. З роду засновників. Роду хрестителів. З хороброго роду. Мудрого роду. Козацького роду. Ми не сироти й не знайди. Ми нащадки могутньої країни, яка була центром Європи, — сказав Зеленський, виступаючи на Майдані в серпні 2021-го, коли підписав указ про започаткування свята. — Тут починалося православ’я, тут взяла початок старослов’янська мова, правонаступницею якої є сучасна українська мова. Тут почалась і наша державність. Зародження нашої державності ми будемо відзначати в день розквіту нашої державності - у день Хрещення Київської Русі — України»

Це свято є нагодою вшанувати всі етапи нашого державотворення – від Русі до сьогодення, і всіх, хто доклав зусиль, щоб Україна відбулася як держава; це свято є нагодою нагадати усьому світу, що українці – сильна, велична та незламна нація і так було, є і буде завжди!

Мирного неба, спокою та злагоди! Слава Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь