Івановецька громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Мінімальне податкове зобов'язання: що потрібно знати

Дата: 15.07.2024 14:34
Кількість переглядів: 52

Фото без описуЗ метою нагадування про необхідність своєчасної сплати мінімального податкового зобов'язання (далі — МПЗ), для інформування платників податків про новації у податковому законодавстві в частині запровадження МПЗ, для реалізації права на звірку з податковим органом, звертаємось до платників податків — фізичних осіб, які є власниками чи орендарями сільськогосподарських угідь з наступним:

Головне управління ДПС у Закарпатській області з метою забезпечення належного рівня надходжень податків, зборів та обов'язкових платежів до місцевого бюджету звертає увагу, що формування бюджету територіальної громади відбувається за рахунок власних та переданих доходів місцевих бюджетів. Одним із джерел доходів місцевого бюджету територіальної громади є податкові надходження.

Стан надходжень до місцевого бюджету залежить, зокрема від повноти та своєчасності сплати громадянами податковим зобов'язань.

Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» для платників податків — фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, введено поняття мінімального податкового зобов'язання.

МПЗ — це мінімальна величина податкового зобов'язання зі сплати податків, зборів, платежів, пов'язаних з виробництвом та реалізацісю власної сільськогосподарської продукціїта/або з власністю та/або користуванням земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до норм Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755—VI із змінами та доповненнями (далі — ПКУ).

Фізичними особами до бюджету сплачується лише позитивне значення різниці між сумою загального MП3 та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов'язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь — у вигляді податку на доходи фізичних осіб за кодом класифікації доходів бюджету 11011300.

 

Податкове повідомлення—рішення надсилається (вручається) платнику податку у порядку, визначеному статтею 42 ПКУ, до 1 липня року, наступного за звітним.

Податкові зобов'язання сплачуються фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення відповідного податкового повідомлення рішення.

Вперше фізичні особи, які не зареестровані як фізичні особи — підприємці, отримали податкове повідомлення рішення по MП3 з детальним розрахунком суми річного податкового зобов'язання з податку на доходи фізичних за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, за 2022 рік.

Не сплачені громадянами у встановлений ПKУ термін податки та пеня, є податковим боргом.

Враховуючи наведене, звертаємо Вашу увагу на доцільність проведения активної інформаційної кампанії, зокрема у вигляді звернень 3.

3 метою інформування платників податків про новаціі у податковому законодавстві, в частині запровадження MП3, а також реалізацїі права на звірку просимо розмістити на інформаційних стендах, дошках оголошень, сайтах територіальної громади, а також у профілях та чатах громад у соцмережах (за наявності) пам'ятку щодо необхідності дотримання громадянами термінів сплати MП3, а також можливості проведения звірок з податковим органом, що додаеться.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь