Івановецька громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗЕЛЕНИЙ АГРЕСОР –БОРЩІВНИК СОСНОВСЬКОГО

Дата: 15.07.2024 11:17
Кількість переглядів: 82

Фото без описуНевтомлюємось нагадувати про щорічне зростання площі під борщівником Сосновського та заходи боротьби з ним.

На землях різних категорій спостерігається витіснення борщівником Сосновського місцевих видів трав'янистих і деревних порід рослин. Захоплюючи нові площі він пригнічує іншу рослинність. З огляду на це потрібно здійснювати заходи щодо обмеження поширення та сприяти його цілковитому знищенню.

Світовий досвід демонструє, що боротися з борщівником доволі складно. Основними характеристиками, які зумовлюють високу інвазійність борщівника Сосновського є те, що насіння проростає ранньою весною до появи іншої рослинності, відносно низька смертність молодих рослин, швидкий ріст, здатність рости скупчено та витісняти інші рослини.

Рослина може переносити цвітіння за несприятливих для цього умов  (до того часу доки не створяться сприятливі умови), цвіте рано, що дозволяє насінню повністю дозріти. Розповсюдженню борщівника також сприяє здатність до самозапилення, велика плодовитість; дозрівати навіть тоді, коли стовбур рослини зрізано, швидко розноситися вітром та водою.

Найбільш ефективними методами знищення борщівника Сосновського, доведеними на практиці, є:

- систематичне підкошування, щоб не дати утворитися суцвіттю; особливо ефективним є підрізання кореневої шийки на глибині 8-12 сантиметрів;

-  хімічний спосіб, який потрібно використовувати навесні на початку вегетаційного періоду у фазі розетки або після весняного скошування при появі дружніх сходів у фазі розетки. Проти борщівника рекомендують застосовувати препарати гліфосатної групи. За період від весни до осені хімічний обробіток необхідно проводити 2-3 рази в міру відростання нових рослин. Застосування гербіцидів проводиться відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», при цьому слід суворо дотримуватись регламентів застосування і санітарних правил.

Що не можна робити, знищуючи борщівник Сосновського:

- скошувати рослини в період закінчення цвітіння і на початку дозрівання плодів, оскільки це не дасть потрібного ефекту.

- допускати скошування в момент осипання насіння з рослини, тому що це сприятиме більшому його розмноженню.

Вчасне скошування борщівника Сосновського обов’язково дасть результат!

Зважаючи на те, що борщівник Сосновського спричиняє опіки при контакті з людиною, всі роботи з його знищення слід проводити у захисному одязі. Робітники, які будуть працювати з пестицидами повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи з пестицидами та агрохімікатами.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь