Івановецька громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага небезпека! Борщівник  Сосновського

Дата: 01.07.2024 13:49
Кількість переглядів: 115

Борщівник Сосновського — реліктова та добре пристосована до виживання, але чужа для України рослина, що походить із Кавказу. Зростає до 3—5 метрів у висоту, товщина стебла — до 10 сантиметрів. Насіння розсівається в діаметрі 5—6 метрів навколо рослини, проте сухостій з насінням переносить зимові хуртовини, знаходячись над сніговим покровом, сприяючи рознесенню насіння на великі відстані. Насіння зберігає здатність до проростання протягом декількох років. Насіння борщівника дозріває навіть тоді, коли стовбур рослини зрізано. Є медоносом, проте активно витісняє в своїх заростях всі квіткові культури, із врожайністю до 300 кг/га, мед має темний колір та виражену спазмолітичну та заспокійливу дію.

Фото без опису

Борщівник Сосновського узбіччя дороги

Основними місцями його поширення є : узбіччя польових доріг, автомобільних та залізничних шляхів, з’являється на сільськогосподарських угіддях, необроблюваних землях,  сміттєзвалищах, присадибних і дачних ділянках, садах, населених пунктах, каналах, ярах, балках, заплавах річок та струмків.

Шкідливі властивості борщівника Сосновського полягають в тому, що він здатний викликати опіки на шкірі людини. Дотик до рослини або потрапляння його соку на шкіру, не викликає ніяких неприємних відчуттів, як, наприклад, при контакті з кропивою. Але вже через кілька годин або навіть діб розпочнеться свербіж і почервоніння уражених ділянок шкіри, а потім з'являться пухирі, в сонячні дні на шкірі може з'явитися опік 1 - 3 ступеня. При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, з'являються  виразки, а після загоєння на їх місці ще 2 – 3 роки залишаються темні плями. Ураження борщівником посилюється при сонячному світлі. Але навіть якщо людина доторкнулася до цієї рослини вночі, вже вранці при сонячному світлі будуть з'являтися пухирі. Висока активність борщівника на світлі пов'язана з наявністю в ньому особливих фотодинамічних активних речовин - фуранокумаринів, які підвищують чутливість шкіри до ультрафіолетового світла і нейтралізують при цьому дію меланіну. Найбільш сильні опіки борщівник Сосновського викликає при контакті з вологою шкірою у спекотні сонячні дні.

  Фото без опису

На фото уражена шкіра людини від контакту з борщівником Сосновського

Якщо сік борщівника потрапив на шкіру, необхідно відразу промокнути його тканиною і прикрити цю ділянку одягом або пов'язкою. Потім уражені ділянки шкіри необхідно промити великою кількістю води, бажано з додаванням невеликої кількості соди. У такому розчині кумарин, його похідні і ефірні масла розчиняються краще, а тому більшою мірою і швидше видаляються з шкіри. Потім уражені місця доцільно змастити будь-яким засобом від опіків  і виключити вплив сонячних променів не менше ніж протягом 2 діб.

Оскільки борщівник є небезпечним видом, необхідно регулярно вживати заходів, щоб запобігти його поширенню.

Заходи боротьби!

   При роботі з рослиною потрібно дотримуватись ряду настанов:

  • Попередження контакту шкіри з будь-якою частиною рослини, особливо тими частинами, що пустили на зламі сік. Він спричиняє опіки навіть на тильній поверхні долонь, де шкіра порівняно товста.
  • Робота з рослиною (особливо при викошуванні) передбачає використання щільного водовідштовхуючого одягу, окулярів та щільних гумових рукавиць.
  • Попередження дітей про небезпечність рослини. Велике листя та трубчасті стебла цікаві дітям для зламування.
  • Попередження використовування листя борщівника як серветок, для витирання рук чи ніг.
  • Розміщення інформаційних бюлетенів у школах, базах відпочинку та в місцях значної вегетації борщівника.

     У разі прямого контакту зі шкірою та виникнення опіків негайно звертайтеся до лікаря.

  • Якщо ж упустили момент і рослина зацвіла, то скошену квітку (борщівник цвіте з липня і майже до вересня) обов'язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли він скошений.
  • Найефективніший засіб боротьби — хімічний. При появі першої розетки рослину належить обробити гербіцидами суцільної дії Дублон Тріо або  препаратами гліфосатної групи, наприклад, раундапом.

Пам’ятайте згідно із статтею 33 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та Земельного кодексу України, знищення борщівника Сосновського є компетенцією міських, селищних, сільських голів. Вони повинні домогтися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина, її знищення. Землевласники і землекористувачі, які не вживають заходів із боротьби з бур'янами, у т. ч. із борщівником, несуть адміністративну відповідальність за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Пам’ятай про своє здоров'я та уникайте неприємних зустрічей з Борщівником!

                   Підготували: Спеціалісти відділу  фітосанітарних заходів на кордоні

                     Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області;

                    ЮГАС Н.І.,  АНТАЛОВСЬКИЙ І.М., БЕНДЗА Я.С..


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь