Івановецька громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

В Україні розпочалась кампанія з вакцинації дітей проти кору. Де і як щепитися

Дата: 17.07.2023 14:51
Кількість переглядів: 98

Фото без описуВ Україні починається кампанія з вакцинації проти кору, яка триватиме до вересня включно. Про це на пресбрифінгу 17 липня повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

"Серед вакцинокерованих інфекцій зараз найбільший ризик все ж таки несе кір. Це та інфекція, яка є гострою. Вона дуже швидко передається. Якщо ми будемо бачити 10 невакцинованих осіб, то щонайменше 8-9 дітей захворіють", – стверджує Кузін.

Кампанія відбувається нині, адже у вересні діти повертаються до школи, що є сприятливим середовищем для передання кору та інших вірусів.

"Щоб убезпечити кір серед дорослих, треба створити бар'єр серед дітей, – стверджує Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) та додає: – Це страшна небезпечна хвороба, яка може давати ускладнення не лише під час перебігу кору у вигляді отиту, пневмонії або ураження нервової системи, а може мати віддалені наслідки, так званий підгострий склерозуючий паненцефаліт. Коли дитина протягом першого року життя хворіє на кір легко, але приблизно через 5 років вірус залишається в організмі та починає уражати головний мозок. Це хвороба, яка закінчується завжди смертельно".

У групі ризику – діти від 2 до 17 років. Відтак вакцинація дітей – це захист і дорослих. За словами Андрія Пашинного, завідувача відділу імунізації Центру громадського здоров'я (ЦГЗ), сьогодні загальна кількість осіб, яка не отримала дозу вакцини, – майже 216 000 осіб. Тож в межах кампанії планується зробити 262 000 доз.

Для дітей вакцина є безкоштовною. Щепитися можна:

у пунктах щеплення в закладах охорони здоров'я;

у центрах вакцинації населення;

завдяки мобільним бригадам: для вакцинації ВПО і в освітніх закладах.

Дорослі можуть вакцинуватися за власний кошт. Також у разі спалаху відбувається екстрена вакцинація: коли людина має контакт з хворим, то протягом 72 год може щепитися. У такому разі ефективність вакцини – понад 95%. Для екстреної вакцинації слід звернутися до сімейного лікаря.

Впродовж минулого тижня відбулись фінальні підготовчі заходи. Розподілено 334 000 доз вакцини, що повністю покриває план імунізації.

"Зараз у нас є абсолютно все для того, щоб ця кампанія була успішною. У нас є хороша європейська вакцина, оновлене холодове обладнання, на рівні областей команди готові до такого старту", – пояснює Ігор Кузін.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь