Івановецька громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо дотримання мовного Закону

Дата: 04.07.2023 10:44
Кількість переглядів: 125

Фото без описуНагадаємо, що відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова.

Фото без описуРобочою мовою діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності, у тому числі мовою засідань, заходів, зустрічей та мовою робочого спілкування, є державна мова (ст. 12).

Мовою нормативно-правових актів і актів індивідуальної дії, діловодства і документообігу органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування є державна мова (ст.13).

У судах України судочинство провадиться, а діловодство здійснюється державною мовою (ст. 14).

Мовою нормативних актів, документації, діловодства, команд, навчання, виховних заходів, іншого статутного спілкування та службової діяльності у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, створених відповідно до закону, є державна мова (ст. 15).

Мовою нормативних актів, документації, діловодства, службової діяльності та спілкування з громадянами України в органах правопорядку, розвідувальних органах, державних органах спеціального призначення з правоохоронними функціями є державна мова (ст. 16).

Під час перетину громадянами України державного кордону України прикордонний, митний та інші види контролю здійснюються державною мовою (ст. 17).

Мовою виборів і референдумів та мовою діяльності виборчих комісій та комісій з референдуму є державна мова (ст. 18).

Міжнародні двосторонні договори України укладаються державною мовою та мовою іншої сторони, якщо інше не передбачено таким міжнародним договором (ст. 19).

Ніхто не може бути примушений використовувати під час перебування на роботі та виконання обов’язків за трудовим договором іншу мову, ніж державна, крім випадків:

а) обслуговування споживачів та інших клієнтів, які є іноземцями чи особами без громадянства;

б) створення юридичних, технічних, інформаційно-рекламних текстів та інших повідомлень і документів (у тому числі усних), адресатами яких є іноземці чи особи без громадянства, юридичні особи, органи і посадові особи іноземних держав і міжнародних організацій.

Трудові договори в Україні укладаються державною мовою, що не перешкоджає використовувати сторонам трудового договору його переклад (ст. 20).

Мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова (ст. 21).

Мовою науки в Україні є державна мова (ст. 22).

Держава забезпечує застосування державної мови у сфері культури (ст. 23).

Теле- та радіомовники здійснюють мовлення державною мовою у порядку використання мови у сфері телевізійного і радіомовлення, встановленому Законом України "Про медіа (ст. 24).

Друковані медіа в Україні видаються державною мовою (ст. 25).

Книжкові видання в Україні видаються та розповсюджуються державною мовою та/або мовами корінних народів України, офіційними мовами Європейського Союзу (ст. 26).

Комп’ютерна програма з користувацьким інтерфейсом, що реалізується в Україні, повинна мати користувацький інтерфейс державною мовою та/або англійською мовою, або іншими офіційними мовами Європейського Союзу (ст. 27).

Інформація для загального ознайомлення (оголошення, покажчики, вказівники, вивіски, повідомлення, написи та інша публічно розміщена текстова, візуальна і звукова інформація, що використовується або може використовуватися для інформування необмеженого кола осіб про товари, роботи, послуги, певних суб’єктів господарювання, посадових, службових осіб підприємств або органів державної влади, органів місцевого самоврядування) подається державною мовою, якщо інше не встановлено цим Законом (ст. 28).

Разом з тим, згідно з Законом України «Про благоустрій населених пунктів» система благоустрою населених пунктів включає встановлення відповідальності за порушення законодавства у сфері благоустрою населених пунктів. І, відповідно до Закону, до повноважень рад належить затвердження правил благоустрою територій населених пунктів.

Факти недотримання мовного Закону у зовнішній рекламі та різноманітних вивісках мають фіксуватися та виправлятися місцевою владою. Алгоритм контролю за виконанням ст. 28 Закону працює наступним чином: профільні структурні підрозділи органів місцевого самоврядування інформують суб'єктів підприємницької діяльності про порушення й рекомендують в певний термін їх усунути. Якщо вимога ігнорується, інформація передається Уповноваженому із захисту державної мови, який в свою чергу відповідно до статті 57 про порядок накладення штрафів на суб’єктів господарювання за порушення Закону щодо застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів складає протокол та накладає штраф. Розмір штрафу становить від 3400 до 8500 грн., якщо порушення вчинено вперше. За повторне протягом року порушення накладатиметься штраф від 8500 до 11900 грн.

Мовою публічних заходів є державна мова, якщо інше не встановлено цим Законом (ст. 29).

Мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова (ст. 30).

Виготовлення технічної, проектної документації відповідно до договору, стороною якого є орган державної влади, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа чи організація державної і комунальної форм власності, здійснюється державною мовою (ст. 31).

Мовою реклами в Україні є державна мова (ст. 32).

Мовою у сфері охорони здоров’я, медичної допомоги та медичного обслуговування є державна мова (ст. 33).

Спортивні заходи, у тому числі міжнародні, проводяться в Україні державною мовою (ст. 34).

Мовою послуг у сфері електронних комунікацій та поштового зв’язку в Україні є державна мова (ст. 35).

Послуги у сфері транспорту в Україні надаються державною мовою (ст. 36).

Мовою листування громадських об’єднань, політичних партій та інших юридичних осіб, зареєстрованих в Україні, з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями державної і комунальної форм власності в Україні є державна мова.

Зареєстровані в Україні громадські об’єднання, політичні партії та інші юридичні особи ухвалюють статутні документи та рішення, надсилають статистичну інформацію, податкову та іншу звітність до органів державної влади чи органів місцевого самоврядування державною мовою (ст. 37).

Кожна особа має право звертатися державною мовою усно чи письмово до зареєстрованих в Україні громадських об’єднань, політичних партій та інших юридичних осіб зі зверненнями. Громадські об’єднання, політичні партії та інші юридичні особи, зареєстровані в Україні, на звернення, викладені державною мовою, надають відповідь державною мовою відповідно до Закону України "Про звернення громадян" (ст. 38).

Офіційні назви органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності виконуються державною мовою (ст. 39).

Прізвища, імена та по батькові громадян України виконуються державною мовою відповідно до правил українського правопису, передаються шляхом транслітерації за допомогою літер відповідного алфавіту згідно із звучанням державною мовою та не перекладаються іншими мовами (ст. 40).

Географічні назви, а також назви скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів та інших об’єктів топоніміки населених пунктів виконуються державною мовою (ст.41).

Фото без описуЗвуження сфери застосування державної мови є неприпустимими, оскільки порушують Конституцію та рішення Конституційного Суду України від 14 липня 2021 року про визнання конституційним Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Разом з цим, англійською повинні володіти державні службовці, науковці, міністри, керівники державних підприємств, які, в тому числі, провадять міжнародну діяльність. На майбутнє англійською мовою повинні володіти і військовослужбовці, бо інтеграція до НАТО передбачає і приведення у відповідність нормативно-правових актів у Збройних Силах України, як українською, так і англійською мовами. У закладах загальної середньої освіти  діти вивчають дві іноземні мови, але це не означає, що застосування української мови в усіх сферах суспільного життя на території України може бути обмежене. Єдиною державною залишається українська.

 Фото без описуhttps://mova-ombudsman.gov.ua/ 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь