Івановецька громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ТОВ «Закарпаттяенергозбут» – про важливість оплати рахунків за спожиту електроенергію

Дата: 13.04.2023 09:58
Кількість переглядів: 161

Вчасна оплата спожитої електроенергії – це сьогодні питання національної ваги. Адже кожна сплачена гривня – це можливість і далі закуповувати ресурси, генерувати електроенергію, забезпечувати світлом і теплом лікарні та школи, дитячі будинки та пожежні частини, пункти переливання крові та об’єкти оборонної промисловості. Як ми всі взимку переконалися, жити без електропостачання вкрай складно, ми звикли до цього блага цивілізації. Проте, на жаль, навіть розуміючи реальну ціну кожного кіловата, далеко не всі українці оплачують спожиту електроенергію. Чим це загрожує, якими можуть бути наслідки для всієї країни і що ще сьогодні варто знати про електроенергію, субсидії на її оплату – відповідає в ефірі програми «На часі» на «21 каналі Ужгород» директорка ТОВ «Закарпаттяенергозбут» (Група Tolk) Наталія Німець.

Як багато закарпатці боргують за світло?

Це величезна сума, яка тільки по Закарпаттю перевищує 100 мільйонів гривень. І це не просто борг, це кошти, які сьогодні дуже потрібні нашій країні для відновлення! Ми знаємо, що з жовтня минулого року ворог цілеспрямовано б’є ракетами по електропідстанціях, підприємствах генерації. Як наслідок, понад 50 % об’єктів енергетики зруйновані й потребують відновлення. Кожного дня енергетики працюють в цьому напрямі, але для відбудови потрібні кошти. Так само кошти потрібні для подальшого виробництва електроенергії – на придбання вугілля, мазуту, інших ресурсів, які використовуються для виробництва електроенергії. А звідки їх взяти, якщо споживачі не розраховуються? Тому ситуація в енергетиці на сьогодні дуже складна, і складна вона по всій Україні, але в Закарпатті чомусь чи не найбільше…

Яка причина виникнення таких великих боргів? Фінансова неспроможність?

Ми вивчаємо ситуацію і маємо говорити, що серед таких причин є й фінансова неспроможність, але не основна, бо багато громадян із соціально незахищених категорій в разі складної ситуації звертаються по субсидію.

Але, на жаль, доводиться констатувати, що багато хто думає так: навіщо платити за товар, який я не бачу, не можу взяти в руки? Така думка помилкова. Ось, наприклад, ми не можемо взяти в руки мобільний зв'язок чи інтернет, але якщо не оплатимо їх, то не зможемо зв’язатися з рідними, зателефонувати близьким тощо. Таким же товаром є і електроенергія.

Більше того, всі ми цієї зими побачили, як складно жити, коли нема світла, бо від нього залежить і тепло в будинках, і можливість приготувати їжу, набрати воду і так далі. Альтернативи електроенергії в буквальному сенсі немає: генератори, павербанки і подібні речі дороговартісні й не забезпечують потреб родин. Тому ми просимо оплачувати спожиту електроенергію – щоб могти й надалі жити в комфорті й працювати на Перемогу!

З іншого боку, коли ми щось купуємо в магазині – даємо гроші наперед, хліб чи молоко нам не продають, якщо не розрахуємося. Електроенергія – такий самий товар, але багато хто чомусь дозволяє собі не платити – це тягне за собою багато складнощів, і найгірший варіант розвитку подій – відключення від електропостачання боржника.

Які наслідки несплати боргів за електроенергію? Чи можуть відключити світло через борг?

Ми чудово розуміємо, що через скруту ситуацію у країні, війну, трату багатьма родинами роботи та годувальників, у споживачів виникають борги за спожиту електроенергію. Так, на сьогодні законодавцем заборонено відключати побутових споживачів за борги, але й не дозволено не платити, і ніхто списувати борг не збирається, не вірте таким фейкам, якщо чуєте їх.

Коли закінчиться війна – а ми віримо в нашу швидку перемогу! – щоб не лишитися без світла треба буде заплатити весь борг і одразу! Це буде в рази важче, ніж зараз, коли можна оплачувати щомісячно за фактом споживання.

У разі несплати боргу товариство вимушено подаватиме на боржника до суду, і в такому разі крім основного боргу доведеться сплатити ще й судові видатки, а це додатковий фінансовий тягар. І ми вже ведемо роботу в цьому напрямі.  

Ви згадали про субсидії, тож уточнимо: як відомо, одна з умов отримання державної допомоги – це відсутність заборгованості. Тож як бути в цьому випадку боржникам?

Усе вірно: однією з основних умов призначення субсидії є відсутність боргу за спожиту електроенергію. Зараз, у травні, починається період призначення субсидій на наступний рік (до квітня 2024-го), тож якщо споживачі хочуть отримувати субсидію, повинні розрахуватися з усіма боргами до травня, інакше субсидію їм не призначать. Детальна інформація про це є й на нашому сайті: "Українці, які хочуть отримувати субсидію, повинні оплатити борги за спожиту електроенергію до кінця квітня".

Я тільки ще хочу додати, що компанії Групи Tolk (зокрема, ТОВ «ВЕЗ», ТОВ «Закарпаттяенергозбут») не призначають субсидії, цим питанням займається зараз Пенсійний фонд України. 

У багатьох постачальників комунальних послуг є таке поняття, як реструктуризація боргу, чи є щось подібне у вас?

Так, у разі виникнення  у споживача заборгованості  за спожиту електричну енергію Товариство пропонує укласти договір щодо реструктуризації  боргу та графік погашення заборгованості. Для цього необхідно звернутися у центри обслуговування  клієнтів ТОВ «Закарпаттяенергозбут» із відповідною заявою. Відповідальні працівники ЦОК визначають суму першого платежу з огляду на платоспроможність споживача, на залишок суми запропонують термін реструктуризації (не більше 12 місяців).

Більше про це за посиланням: «Виникла заборгованість за спожиту електроенергію? Укладайте угоду на реструктуризацію»

Звертаємо вашу увагу, що укладання договору про реструктуризацію боргу не звільняє споживача від оплати поточного споживання електричної енергії! Але наявність відповідного договору вже може стати достатньою причиною для схвалення рішення про призначення субсидії.

Чому так важливо платити за електроенергію – давайте нагадаємо.

Оплативши свій рахунок за електроенергію – ми робимо свій внесок у відновлення енергетичної системи країни. Адже обстріли енергетичної інфраструктури відбуваються кожен день – і досі. Щодня енергетики відновлюють зруйновані електромережі, і, як я вже говорила, на це потрібні великі кошти!

Сплачені нами рахунки – це світло для лікарень та пунктів забору крові, це робота підрозділів ДСНС, водоканалів, «швидких» та військових, це функціонування оборонних підприємств та економіки країни, це тепло і комфорт у кожній оселі. Кожна перерахована гривня – це відновлення обладнання Об’єднаної енергосистеми України після ракетних ударів, забезпечення зв’язку та можливість почути від рідних: «Живі, боремось, тримаємось!»

Оплатіть рахунок за електроенергію вчасно – долучіться до наближення перемоги України!

Більше про все це - https://www.youtube.com/watch?v=_iKOwUfAZ_c&ab_channel=21channel

 

 Пресслужба ТОВ «Закарпаттяенергозбут»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь