Івановецька громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Безпека праці при проведенні весняно - польових роботах

Дата: 04.04.2023 08:16
Кількість переглядів: 128

З огляду на проведення на Закарпатті посівної кампанії Західне межрегіональне управління Держпраці нагадує про безпеку праці при проведенні весняно - польових робіт.

В Україні набирають оберти весняно-польові роботи. Це дуже складний і насичений процес, який до того ж потребує посиленої уваги до безпеки праці.

За попередні три роки в Україні близько 25 відсотків важкотравмованих у сільському господарстві припадає на березень-травень, і найчастіше ці травми трапляються при виконанні робіт на полях.

Найнебезпечнішими виробничими факторами, що впливають на виникнення нещасних випадків, є перекидання і наїзди, дія предметів, що рухаються і обертаються, ураження електричним струмом. Ці причини у сільському господарстві спричиняють третину травмувань. Значний вплив на умови праці здійснюють й кліматичні умови. Найвищий рівень смертельного травматизму спостерігається серед водіїв, механізаторів, підсобних робітників, сторожів .

У зв’язку з реформуванням аграрного сектора збільшилася кількість малих підприємств, де відсутні служби охорони праці, не проводиться відповідна систематична робота із забезпечення безпеки праці.

Найчастішими причинами нещасних випадків є:

- допуск до роботи без проведення відповідного навчання та перевірки знань з питань охорони праці;

- не виконання вимог інструкцій з охорони праці, а також експлуатація  сільськогосподарської техніки, що вичерпала свій ресурс.

- працівники належно не забезпечуються необхідними засобами індивідуального захисту, не завжди проводяться медичні огляди.

- відбувається травмування й через незнання безпечних прийомів праці, порушення виробничої і трудової дисципліни, адже більшість нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань трапляються через особисту необережність і невиконання працівниками елементарних норм охорони праці.

Виходячи із аналізу причин і обставин виробничого травматизму, ефективними заходами профілактики можуть стати: посилення трудової та виробничої дисципліни; належна організація проведення відповідних інструктажів, навчання та перевірка знань з питань охорони праці; проведення попередніх та періодичних медичних оглядів працівників; забезпечення працівників відповідними засобами індивідуального захисту.

Вище перелічені заходи не вимагають від керівників сільгосппідприємств значних фінансових, трудових та матеріальних витрат,                    в той же час сприятимуть збереженню життя і здоров’я працюючих, зменшенню матеріальних та моральних збитків.

Держпраці наполегливо рекомендує роботодавцям, керівникам сільськогосподарських підприємств, головам фермерських господарств, інженерам з охорони праці напередодні розпалу весняно - польових робіт посилити профілактичну роботу по запобіганню виробничого травматизму                  в поточному році.

Більше інформації з питань безпеки праці, трудового законодавства - на порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua/index.php.

Крім того, повідомляємо про можливість отримання роботодавцями інформаційної підтримки щодо додержання вимог законодавства про працю та безпеку праці під час організації весняно - польових робіт.

Зокрема консультації можна отримати:

☎️по телефону:  +38 068 140 41 20  (вартість згідно з тарифами вашого оператора);

 

📲через месенджери Viber, WatsApp, Telegram за номером телефону +38 068 140 41 20;

📧електронною поштою: interaktuvnyiinspektor_z@ukr.net;

💻заповнивши форму для отримання роз’яснення: https://forms.gle/LCiAbqjAxTRPjiFbA.

Крім цього, консультації з вищезазначених питань надаються працівниками Управління інспекційної діяльності у Закарпатській області по телефону: +38 095 469 08 95.

А також консультації можна отримати безпосередньо в приміщенні Управління інспекційної діяльності у Закарпатській області за адресою: м. Ужгород, вул. Минайська, 16.

 

 

Ольга ДАВИДЕНКО

Заступник начальника Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь