Івановецька громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

"16 днів проти насильства"

Дата: 25.11.2022 12:42
Кількість переглядів: 290

Упродовж шістнадцятиденного періоду акції «16 днів проти насильства» відзначається 8 важливих дат.

З поміж них: Всесвітній день боротьби зі СНІДом, Міжнародний день боротьби з рабством, Міжнародний день волонтера, Міжнародний день людей з інвалідністю, Міжнародний день прав людини. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини. Це означає: будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.Фото без опису

Прояви насильства супроводжують людство з давніх давен. Упродовж тисячоліть одна людина кривдить іншу людину, чинить насильство щодо неї. У світі постійно відбуваються війни, напади на людей, дискримінація, приниження. Прикро, що ми звикли сприймати насильство, як щось неминуче, адже прояви насильства порушують права людини, принципи її вільного та справедливого існування. І коли насильство чиниться поруч із нами чи в нас у домі, у школі, на вулиці, ми можемо й повинні зупинити його.

Не оминула ця проблема і Україну. Наша країна, як і більшість країн світу, переживає негативні соціальні процеси, які супроводжуються значними кризовими змінами у суспільстві. Одним із таких явищ є насильство. Від початку повномасштабного вторгнення росії, Україна зіткнулася із безпрецедентним рівнем насильства, болю і травматизації. Українські жінки і чоловіки, хлопчики та дівчатка потерпають від злочинів російських військових і найманців, зокрема, від гендерно зумовленого і сексуального насильства, пов’язаного з війною. Та разом із воєнними злочинами країни-агресора, продовжує існувати гендерно зумовлене насильство всередині українського суспільства, яке не менш глибоко ранить постраждалих.

Перша леді України Олена Зеленська долучилася до акції "16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства", інформують на сайті президента України.

"Війна робить нас загартованішими, стійкішими, витривалішими. Ми звикаємо до побутових проблем, повітряних тривог, звикаємо ухвалювати важкі рішення. Але є дещо, до чого не можна звикати навіть під час війни. Тим паче під час війни. Навпаки, саме у війну треба стати в рази уважнішими до потреб інших, навіть незнайомих нам людей, до їхнього відчаю. І не менш важливо бути уважними й до власних проблем. Не можна не зважати на випадки жорстокості та знущань, морального чи фізичного тиску, сподіваючись їх "якось перетерпіти". Не можна заплющувати очі на те, що болить. Війна не виправдання для побутового зла", - наголосила Зеленська.

Перша леді наголосила, що протягом дев’яти місяців повномасштабної війни Україна не припиняла рухатися шляхом змін, прикладом цього є ратифікація Стамбульської конвенції, яка стала новим етапом у боротьбі з насильством.

"Ми не такі, як наш ворог. Ми людяні. Ми чуйні. Кожен день війни перевіряє нас на вірність цим принципам. І ми обов’язково їх захистимо", - додала Зеленська.

 На жаль, в нашому суспільстві переважає думка, що проблеми жорстокого поводження із членами сім’ї є внутрішньою проблемою цієї сім’ї і не потребує втручання суспільства, а тим більше держави. Але саме право на захист від насильства над особою, особливо в сім’ї, є одним із найголовніших прав громадян та дітей зокрема.

Посилання на пізнавальне тестування щодо визначення особистого рівня обізнаності та розуміння проявів домашнього насильства, а також видів відповідальності за скоєння такого насильства:

“Образливі слова, ляпас, погроза вдарити — іноді такі речі з'являються у нашому спілкуванні з близькими людьми. Але не завжди ми можемо зрозуміти, що це — насильство. І що за такі вчинки передбачене покарання. Ми склали тест, який допоможе з'ясувати, що загрожує за той чи інший вид насильства.” - Б'є – значить сяде: яке покарання загрожує за домашнє насильство?

Пройди тест за необхідністю, зупини насильство, не бійся - тебе почують, якщо ти потребуєш захисту! Не мовчіть!

https://cherk.otg.dp.gov.ua/storage/app/sites/103/uploaded-files/1669704464615.jpeg

 Радою Європи спільно з Міністерством освіти і науки України в рамках проєкту Ради Європи “Боротьба з насильством щодо дітей в Україні” було підготовлено та адаптовано інформаційні матеріали, які можуть бути додатковим ресурсом та доступні за посиланнями, а саме:

1. Серія із 6-ти навчальних відео-уроків для батьків та дорослих, які працюють з дітьми та для дітей “Батьківство в епоху цифрових технологій”:

2. Відеоролик “Почни говорити” для дітей та дорослих щодо попередження сексуальних домагань в спорті. Ролик доступний за посиланням http://vimeo.com/477933967.

3. Відеоролик “Розкажи дорослому, якому довіряєш” щодо попередження сексуального насильства щодо дітей в колі довіри. Ролик доступний за посиланням http://vimeo.com/292080839.

4. Буклет “Дізнайся про свої права в цифровому середовищі” з рекомендаціями Ради Європи щодо поваги, захисту та здійснення прав дитини в цифровому середовищі для дітей та молоді. Буклет доступний за посиланням.

Всі вищевказані та інші матеріали Проєкту “Боротьба з насильством щодо дітей в Україні” доступні на сайті Міністерства освіти і науки України та Офісу Ради Європи за посиланням в розділі “Підвищення обізнаності та запобігання”.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь