Івановецька громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Африканська чума свиней - як вберегти поголів'я худоби?

Дата: 02.03.2023 15:01
Кількість переглядів: 143

ПРОФІЛАКТИКА АЧС

Мукачівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області інформує, відповідно до даних Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів, завдяки дотриманню санітарно – гігієнічних вимог та своєчасній локалізацій та ліквідації спалахів, спостерігається тенденція до зменшення випадків захворювання свиней на АЧС в Україні, так минулого 2022 року, кількість випадків скоротилося до 9 із 16 у 2021 році.

Однак цього року вже зареєстровано два випадки: 26 лютого 2023 року -вособистомупідсобномугосподарстві с. Бехтери, Голопристанського району, Херсонськоїобласті, та 27 лютого 2023 року в селі Орлівщина, Новомосковського району, Дніпропетровської області.

У зв'язку з військовою агресією росії, проходить переміщення населення та тварин з територій прилеглих до лінії зіткнення, у більш безпечні для проживання, та роботи, разом з цим виникає загроза перенесення вірусу АЧС  в інші регіони України, які наразі залишаються благополучними на дане вірусне захворювання.

Нагадуємо, африканська чума свиней (хвороби Мантгомері) висококонтагіозне вірусне захворювання домашніх та диких свиней, безпечне для людини, не піддається лікуванню та вакцинопрофілактиці, зупинити поширення вірусу можна лише жорсткими карантинними заходами,які призводить до значної економічної шкоди, оскільки все свинопоголів’я в осередку повинно бути знищене.

Як вберегти свиней від АЧС в індивідуальних господарствах населення? З цією метою власникам тварин необхідно:

  • Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами. Тримати зачиненими двері до свинарника, на вікнах встановити антимоскитні сітки, адже вірус АЧС передається від свині до свині, через ґрунт, корма, обслуговуючий персонал, бродячих тварин, птахів, комах…
  • Регулярно здійснювати очищення та дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині. Найдоступнішим таким засобом може бути будь-який дезинфікуючий засіб, навіть «Доместос». Просякнути розчином «Доместоса» поролоновий килимок перед входом до свинарника – і щоразу витирати об нього ноги. Побутова хімія – дуже дієва річ!
  • Всередині та зовні свинарника встановити мишоловки.
  • Не використовуйте для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани
  • Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар. Змінне взуття постійно повинно стояти за порогом свинарника. Перед тим, як поратись у свиней мити руки з милом.
  • Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.
  • Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
  • В жодному разі не купуйте м’ясо або сало на стихійних ринках чи в місцях несанкціонованої торгівлі, воно може бути небезпечним.
  • Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.
  • Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою. Годувати свиней по можливості готовими кормами для свиней. Закуповувати доброякісні корми в облаштованих місцях та вимагати від продавців супровідні документи, що гарантують його якість та підтверджують місце походження корму.
  • При виявленні трупу дикого кабана або свійської свині негайно сповістити ветеринарну службу.
  • Після відвідування лісу, полювання перш ніж зайти до тваринницьких приміщень (свинарників) необхідно повністю переодягатися а весь одяг випрати в гарячій воді, висушити подалі від свинарника та попрасувати.
  • За можливості утримуйтеся від приватних поїздок до країн та зон, в яких зареєстровано африканську чуму свиней, в жодному разі не перевозьте з неї тварин і продукцію тваринного походження.
  • Обов’язково забезпечуйте доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
  • При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, при загибелі свиней негайно зверніться до представників державної служби ­ветеринарної медицини.Фото без опису

Пам’ятайте! При підозрі на АЧС сповістіть фахівця, краще перестрахуватись, а ніж наразити на небезпеку всіх !

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь